AK Parti’den Yeni Anayasa İçin Yol Haritası: “Anayasa Yapmak Milletin Hakkıdır”

 AK Parti’den Yeni Anayasa İçin Yol Haritası: “Anayasa Yapmak Milletin Hakkıdır”
Okunuyor AK Parti’den Yeni Anayasa İçin Yol Haritası: “Anayasa Yapmak Milletin Hakkıdır”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, “Yeni Anayasa’da Yol Haritası” başlığıyla düzenlenen çalıştayların dördüncüsünde yaptığı açıklamada, anayasa yapmanın milletin devredilemez bir hakkı olduğunu vurguladı. Yazıcı, “Tekel bir haktır ama millet bu hakkını bugüne kadar kullanamamış. İnşallah bu kez kullanır ve yeni bir anayasa inşa eder” dedi.

Çalıştayların Dördüncüsü Düzenlendi

AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı tarafından düzenlenen çalıştayların dördüncüsü, “Yeni Anayasa’da Yasama ve Yürütme Organları” temasıyla Ankara’daki parti genel merkezinde gerçekleştirildi. Yazıcı, etkinlikte yaptığı konuşmada, “Baştan sona yeni bir anayasa” hedefinin AK Parti’nin kuruluşundan bu yana gündeminde olduğunu hatırlattı.

“İlk Dört Maddeyle Sorunumuz Yok”

Yazıcı, anayasanın ilk dört maddesinin tartışma dışı olduğunu belirterek, “Bunlarla ilgili herhangi bir sorunumuz olmadığının altını çizmek istiyorum” dedi.

Geniş Katılımlı Anayasa Tartışmaları

Daha önce düzenlenen üç çalıştayda anayasa yapım sürecinin yöntemi, sivil toplumun beklentileri ve temel hak özgürlüklerin anayasada nasıl yer alması gerektiği gibi konular ele alındı. Yazıcı, 9 Ekim, 28 Kasım ve 24 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilen çalıştaylarda akademisyenler, meslek örgütleri ve konfederasyon temsilcilerinin görüş bildirdiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi de Masada

Dördüncü çalıştayda ise “Yasama ve yürütmenin yapısı nasıl olmalı?”, “Bu iki organın ilişkileri nasıl düzenlenmeli?” ve “7 yıllık Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin değerlendirilmesi nasıl olmalı?” gibi sorulara cevap aranıyor. Yazıcı, uzman akademisyenlerden bu başlıklarda görüş alacaklarını belirtti.

“Oy Verin Demekle Anayasa Olmaz”

Yazıcı, “Anayasa yapmak milletin hakkıdır” diyerek sürecin katılımcı olması gerektiğine dikkat çekti. “Biz anayasa yaptık, buyurun oy verin” yaklaşımıyla sağlıklı bir anayasa yapılamayacağını vurgulayan Yazıcı, anayasa sürecinin ortaklık ve toplumsal paydaşlıkla inşa edilmesi gerektiğini ifade etti.

“Anayasalar Dogma Değildir”

Yazıcı konuşmasının sonunda, anayasaların zamanla değişebileceğini ve toplumun ihtiyaçlarına göre revize edilebileceğini belirtti. “Anayasalar vazgeçilmez, dokunulmaz metinler değildir. Rasyonaliteyle yaklaşmak gerekir” dedi.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın